MULTUMULT - NOW AND THEN, NEW SOUNDS FROM AN OLD WORLD

Artiest info
Website
facebook
label: Lolloppeshoppe / Nordic Notes

Wij hebben hier niet meteen de gewoonte erg veel muziek van Roemeense makelij te ontvangen, maar, als het, zoals nu, dan toch eens gebeurt, blijkt dat geregeld erg klasrijk materiaal te zijn. Neem nu deze Multumult, een vierkoppig ensemble uit Boekarest. De band werd zo’n jaar of zes geleden opgericht en wierp zich algauw op tot een van de betere vertegenwoordigers van het ethno-folk genre. Da’s de term, waamee doorgaans muzikanten aangeduid worden, die, met gebruik van de meest moderne technieken -en dus elektronica- een nieuwe versie brengen van vaak eeuwenoude songs. In het geval van Multumult komen daar, althans op deze plaat -hun derde- ook nog vrije improvisaties bovenop, wat leidt tot een heel gevarieerd klankenpalet en een plaat die, hoewel ze grotendeels instrumentaal is, op geen enkel moment te lijden heeft van monotonie of moeilijke verteerbaarheid. Wel integendeel!

De bank vermengt op bijzonder integere en organische wijze oud en nieuw en bedient zich daarbij net zo goed van synthesizer en ritmedoosjes als van viool, fluiten of klarinet. Daarmee wordt een heel eigen en herkenbare klank gecreëerd, waarin in telkens wisselende bezettingen twee, drie of vier muzikanten aan de slag gaan. Die werken allemaal samen aan een heel eigen vorm van “vrije” muziek, die prachtig de improvisatie aan de (her)interpretatie weet te koppelen. De negen tracks klokken samen een flink stuk boven het uur af en ze brengen versies van zowel een aanroeping van de zon als een oud volkslied en bruiloftsliederen, die in een hedendaags jasje gestoken worden.

Het heeft weinig zin dat ik titels vermeld, maar als u zou besluiten op het wereldwijde web op zoek te gaan naar dit uitzonderlijke gezelschap, dan zou ik u “Cánd era in vremea mea” durven aanbevelen: een bijna veertien minuten lang en indrukwekkende track, die perfect als samenvatting van de hele plaat kan dienen. Hierin laten violiste Marina Pingulescu, fluitist en componist Cálin Torsan, percussionist Marius Achim en elektronicus Vasile Gherghel horen waar ze voor staan: een soort synthese van alle muziekgenres, van traditionele folk via (kraut)rock tot hedendaagse elektronica, waarmee ze zijn opgegroeid en die ze zich allemaal hebben eigengemaakt en verwerkt hebben tot een vlot beluisterbaar geheel, dat nu eens werkelijk geen seconde verveelt. Ik heb geen weet van mogelijk geplande tournees die onze richting zouden kunnen uitkomen, maar één ding is zeker: als deze gasten zich hierheen wagen, zal ondergetekende niet op de afspraak ontbreken. Heerlijke ontdekking!

(Dani Heyvaert)